Når mennesker bliver umenneskelige – fra historiske grusomheder til dagligdags forråelse

Billedet er i sorthvid og forestiller en mands ansigt meget tæt på. Han har åben mund som om han skriger af vrede.
Film og debat.

Med udgangspunkt i en italiensk Oscar-belønnet film, og et oplæg ved filosof Ole Fogh Kirkeby, åbner vi for en samtale om, hvad det kan skyldes, når en person, en gruppe eller et samfund gradvist mister empati, følsomhed og moral – når tonen bliver rå og uanstændig.
Tid
16:30 - 21:00
Pris
Billet: 80 DKK
Sted
Salonen
Bibliotek
Varde Bibliotek
Adresse

Rådhusstræde 2
6800 Varde
Danmark

Kan man drage en parallel fra koncentrationslejrenes rendyrkede ondskab og kynisme til den forråelse, som man i dag kan møde i trafikken eller i køen i Netto? Når anstændighed og respekt for andre erstattes af ukvemsord og endda brutalitet og vold, er der noget alvorligt galt.

Sammen med filosof Ole Fogh Kirkeby skal vi undersøge ’hvad ondskab er’. Med afsæt i centrale filosofiske begreber fra Hannah Arendt og Immanuel Kant udfolder Ole Fogh Kirkeby både historiske og moderne perspektiver på menneskelig forråelse. Vi kommer heldigvis også til at berøre, hvad der skal til for at skabe sunde miljøer, der fremmer medmenneskelighed og omsorg.

Program 16.30 – 21.00

•    Filmvisning: Oscar-belønnet italiensk mesterværk.
•    Pause med sandwich
•    Oplæg og samtale ved Ole Fogh Kirkeby


Ole Fogh Kirkeby er mag.art og Dr.phil, professor i ledelsesfilosofi ved CBS og direktør for Center for Kunst og Lederskab. Hans seneste bog ’At være herre i eget hus – Om ondskaben, døden, protreptikken og visdommen’ kan lånes på Varde Bibliotek og kan anbefales i forbindelse med arrangementet!

Arrangementet er led i projektet ’Talk about it’. Sammen med Odense og Skive Bibliotek udvikler og afprøver Varde Bibliotek nye tilgange og værktøjer til nedbrydning af tabuer.